ساختار زمین شامل سه لایه ی اصلی پوسته، گوشته و هسته و لایههای غیراصلی پوسته ی قارهای، پوسته ی اقیانوسی، سنگکره، سستکره، گوشته ی بالایی، گوشته ی پایینی، هسته درونی و هسته بیرونی است.
پوسته بیرونیترین لایه ی زمین است و بیشتر از اکسیژن و سیلیکون ساختهشده و تنها جایی است که زندگی بر روی آن شناخته شدهاست. گوشته بزرگترین و پهناورترین لایه ی زمین است و از سنگهای نیمهجامد بسیار نرم و چگال و بیشتر از آهن و منیزیم ساخته شدهاست. سنگکره بخش سفت و سخت زمین و به حالت جامد است و تمام سطح کره ی زمین از بالای کوه اورست تا انتهای درازگودال ماریانا را میپوشاند و از کانیها ساخته شدهاست. سنگکره همیشه به آرامی در حال حرکت است و به بشقابهای زمینساختی تکهتکه شدهاست. جنبش زمینساخت بشقابی عامل بسیاری از رویدادهای زمینشناسی مانند زمینلرزهها و آتشفشان ها است. سستکره بخش نرم کره ی زمین است که گمان زده میشود که بسیار گرمتر و مایعتر از سنگکره باشد. اگرچه سنگهای این لایه جامد و نیمه گداخته هستند، اما در پاسخ به تغییر شکل، روان و جاری میشوند. هسته درونیترین و گرمترین لایه ی کره ی زمین است و به طور کامل از فلز ساخته شدهاست. هسته ی بیرونی از فلزات ذوبشده ی آهن و نیکل و همچنین گوگرد ساختهشده و به باور دانشمندان، میدان مغناطیسی زمین را کنترل میکند. جنس هسته ی درونی زمین، جامد و از آهن است و دمای آن °۶٬۰۰۰ سانتیگراد (به اندازه ی دمای سطح خورشید) و فشار آن ۴۵٬۰۰۰ پوند بر اینچ مربع است. شعاع متوسط کره ی زمین (از پوسته تا مرکز هسته) ۶٬۳۷۱٫۰۰ کیلومتر و با نماد علمی ۱۰۳×۶٫۳۷۱۰ کیلومتر است.
دانستههای کنونی ما درباره ی ساختار زمین از مطالعات درباره ی مسیرها و ویژگیهای امواج لرزهای (امواج پی و اس) و آزمایش بر روی کانیها و مشاهدات سنگهای سطحی و حرکات زمین در سامانه ی خورشیدی به دست آمدهاست
حدود ۲۷۰ میلیون سال پیش، ابرقارهای به نام پانجهآ (شامل همه ی قارههای زمین) وجود داشت که یک سوم زمین را پوشش میداد و اقیانوس جهانی پانتالاسا آن را احاطه کردهبود. فروپاشی این ابرقاره در حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش آغاز شد و سرانجام قارههای امروزی (آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، جنوبگان، اروپا و استرالیا) پدید آمدند. اکنون علاوه بر این هفت قاره، پنج اقیانوس (اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند، اقیانوس منجمد جنوبی و اقیانوس منجمد شمالی) بر روی زمین وجود دارد. به عوارض سطح زمین، زمینچهره میگویند که ساخت زمینچهرهها گاهی اوقات میلیونها سال طول میکشد.
گرانش زمین توسط آیزاک نیوتن کشفشد و گرانش استاندارد برابر با ۹٫۸۰۶۶۵ متر بر مجذور ثانیه (m/s۲) است. اما مقدار گرانش در همه جای زمین یکسان نیست و به چرخش زمین، ارتفاع از سطح دریا، تفاوت جرم و جزر و مد وابسته است. مقدار گرانش با افزایش ژرفای زمین، دما و فشار نیز افزایش مییابد. جرم زمین برابر با ۱۰۲۴×۵٬۹۷۲۲ کیلوگرم و حجم آن برابر با ۱۰۱۲×۱٫۰۸۳۲۱ کیلومتر مربع و چگالی آن برابر با ۵٫۵۱۳ گرم بر سانتیمتر مکعب است.
عناصر و ترکیبات سازنده ی زمین
زمین از کانیها، گدازه، مایعات و ترکیبات فرّار ساخته شدهاست. اکسیژن فراوانترین عنصر سازنده ی بخش سنگی زمین (پوسته و گوشته) است. علاوه بر اکسیژن، بیشتر سنگها دارای عنصر سیلیکون هستند و اینگونه سنگها را سنگهای سیلیکاتی مینامند. تنها برخی از سنگهای رسوبی مانند سنگ آهک دارای اکسیژن هستند، اما سیلیکون ندارند. اینگونه سنگها در نزدیکی سطح پوسته یافت میشوند. سنگها دارای ترکیباتی از اکسیدهای برخی عناصر هستند. برخی از این ترکیبات عبارتند از: سیلیسیم دیاکسید (SiO۲)، آلومینیم تریاکسید (Al۲O۳)، اکسید منیزیم (MgO)، اکسید آهن (FeO)، اکسید کلسیم (CaO)، سدیم اکسید (Na۲O) و پتاسیم اکسید (K۲O).[۲]
برخی از عناصر ساختار زمین معروف به عنصرهای خاکی کمیاب یا فلزات خاکی کمیاب هستند. این فلزات عبارتند از: اسکاندیم (Sc)، ایتریم (Y)، لانتان (La)، سریم (Ce)، پرازئودیمیم (Pr)، نئودیمیم (Nd)، پرومتیم (Pm)، ساماریم (Sm)، یوروپیم (Eu)، گادولینیم (Gd)، تربیم (Tb)، دیسپروزیم (Dy)، هولمیم (Ho)، اربیم (Er)، تولیم (Tm)، ایتربیم (Yb) و لوتتیم (Lu). هنگامی که این فلزات با فلزات دیگر آلیاژ میشوند، برخی میتوانند افزایش خاصیت مغناطیسی، مقاومت و دمای بالا و ویژگیهای دیگری را ارائهدهند. برای نمونه، آهنربا با مقاومت بالا از نئودیمیم، آهن و بور ساخته شدهاست.
مطالعه پیرامون ساختار زمین
سه قرن پیش، آیزاک نیوتن پیرامون سیارات و نیروی گرانش به مطالعه پرداخت و محاسبهکرد که میانگین چگالی زمین دو برابر چگالی سنگهای سطح زمین است و به همین دلیل درون زمین باید از سنگهای بسیار چگالتر ساخته شدهباشد. دانش ما درباره ی درون زمین نسبت به دوران نیوتن بسیار بهبود یافتهاست، اما مقدار چگالی زمین نسبت به آن زمان تغییری نکردهاست. اطلاعات کنونی ما درباره ی درون زمین از مطالعات پیرامون مسیرها و ویژگیهای امواج لرزهای و آزمایش بر روی کانیهای و سنگهای سطحی در دما و فشار بالا به دست آمدهاست. اطلاعات دیگر نیز از مشاهدات زمینشناسی سنگهای سطحی و مطالعات پیرامون حرکات زمین در منظومه ی خورشیدی، گرانش و میدان مغناطیسی زمین و گرمای درون زمین به دست آمدهاست.
امواج لرزهای به دو گروه تقسیم میشوند: امواج بدنهای یا (body waves) و امواج سطحی یا (surface Waves). امواج بدنهای خود به دو نوع تقسیم میشوند: امواج پی امواج طولی هستند و میتوانند در در جامدات و مایعات پخششوند ولی امواج اس امواج عرضی هستند و فقط میتوانند در جامدات (و نه در مایعات) منتشر شوند. این امواج به طور طبیعی توسط زمینلرزهها و آتشفشانها و حتی توسط امواج آب در اقیانوسها و دریاها، یا به طور مصنوعی توسط انفجارها و دستگاههای مکانیکی تولید میشوند.
به غیر از این راهها، برای شناخت ساختار زمین از ماشینهای حفاری زمین استفاده میشود. این وسیله میتواند زمین را حفاری کند و سوراخهای بزرگی به وجود بیاورد که این سوراخها امکان مطالعه و شناخت زمین را آسان میکنند.
شکل زمین
در بزرگابردوران پرکامبرین، بر روی زمین لایههای مختلف سنگهای رسوبی وجود داشت. پرکامبرین بخش بزرگی از تاریخ زمین را شامل میشود و آغاز آن به پیدایش زمین در حدود ۴٫۵ میلیارد (۴۵۰۰ میلیون) سال پیش و پایان آن به ۶۰۰ میلیون سال پیش باز میگردد. از حدود ۶۰۰ میلیون سال پیش، جانوران چند سلولی پدید آمدند و زیست بر روی زمین شکلگرفت. در این زمان، زمین از حالت اصلی گدازهای و آتشفشانی خود درآمد و پوسته ی جامد گسترشیافت و اقیانوسها با تبخیر آب در جو زمین پدید آمدند.
رانش قارهای
جداشدن قارهها از پانجهآ
در اوایل سده ی بیستم، دانشمندی آلمانی به نام آلفرد وگنر نظریهای ارائهداد که قارههای زمین از رانشی به سراسر زمین منتقل شدهاند و نام این رانش را رانش قارهای نهاد. وگنر متوجهشد که غرب آفریقا و شرق آمریکای جنوبی مانند تکههای پازل میمانند. او نخستین کسی نبود که این موضوع را اطلاعداد، اما نخستین کسی بود که شواهدی پیداکرد که این دو قاره به یکدیگر متصل بودهاند. او معتقد بود که این دو قاره بخشی از سرزمینی بزرگ و واحد بودهاند و شواهد زمینشناسی و زیستشناسی بسیاری بهدست آوردهبود که این موضوع را ثابت میکرد. برای نمونه، سنگواره ی خزندهای باستانی به نام مسوسورس فقط در جنوب آفریقا و آمریکای جنوبی یافت میشود. این جانور با طول یک متر (۳٫۳ فوت)، توانایی شنا در مسافتهای طولانی مانند اقیانوس اطلس را ندارد. وگنر معتقد بود که همه ی قارهها (نه فقط آفریقا و آمریکای جنوبی) در یک ابرقاره به یکدیگر متصل بودند. او نام این سرزمین بزرگ باستانی را پانجهآ (به معنی همه ی سرزمینها در زبان یونانی) نهاد.
پانجهآ در حدود ۲۷۰ میلیون سال پیش و در دوره ی پرمین وجود داشت و یکسوم از سطح زمین را پوشش میداد و اقیانوس جهانی پانتالاسا آنرا احاطه کردهبود. فروپاشی پانجهآ اکنون از دیدگاه زمینساخت بشقابی (و نه از دیدگاه کهنه ی وگنر) توضیح داده میشود. این ابرقاره به یکباره شکستهنشده و در مراحل مجزا تکهتکه شدهاست. فروپاشی پانجهآ در حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش و در دوره ی ژوراسیک آغاز شد. حدود ۱۸۰ میلیون سال پیش، نخستین اقیانوس تشکیلشده از فروپاشی پانجهآ، اقیانوس اطلس مرکزی بود که میان شمالغربی آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبغربی اقیانوس هند میان آفریقا و قطب جنوب قرار داشت. حدود ۱۴۰ میلیون سال پیش، با جداشدن آفریقا و آمریکای شمالی از یکدیگر، اقیانوس اطلس جنوبی به وجود آمد. حدود ۸۰ میلیون سال پیش، آمریکای شمالی از اروپا جداشد؛ استرالیا از قطب جنوب و هند نیز از ماداگاسکار دور شد. در حدود ۵۰ میلیون سال پیش، هند در نهایت با اوراسیا برخورد کرد و رشتهکوه هیمالیا تشکیلشد و سرانجام، قارههای امروزی شکل گرفتند.
اکنون هفت قاره بر روی کره ی زمین وجود دارد: آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، اروپا، استرالیا و جنوبگان. اما برخی از جغرافیدانان تنها فهرست شش قاره را ارائه میدهند و آسیا و اروپا را با هم ترکیب میکنند و آن را یک قاره (اوراسیا) به شمار میآورند. در برخی از جاها، دانشآموزان یاد میگیرند که بر روی زمین تنها پنج قاره وجود دارد: اوراسیا، استرالیا، آفریقا، جنوبگان و آمریکا. برخی از جغرافیدانان قاره را نه فقط یک اصطلاح فیزیکی، بلکه یک اصطلاح فرهنگی نیز میدانند؛ برای نمونه، آسیا و اروپا از دیدگاه فیزیکی بخشی از یک سرزمین هستند، اما از دیدگاه فرهنگی متفاوت هستند. جزایر واقع در نزدیکی قارهها، بخشی از آن قاره محسوب میشوند؛ برای نمونه، گرینلند از دیدگاه سیاسی بخشی از اروپا و از دیدگاه جغرافیایی بخشی از آمریکای شمالی است. برخی از جزایر مانند نیوزیلند، هاوائی و پلینزی نیز بخشی از قاره محسوب نمیشوند. اقیانوسیه نام مجموعه ی سرزمینهای اقیانوس آرام است. اقیانوسیه نامی مناسب برای این سرزمینها به استثنای استرالیا است که این سرزمینها بخشی از قاره نیستند و اقیانوسیه نیز یک قاره محسوب نمیشود.کوه اورست مرتفعترین کوه زمین و بلندترین نقطه ی کره ی زمین با ارتفاع ۸٬۸۵۰ متر (۲۹٬۰۳۵ فوت) است که در رشتهکوه هیمالیا در منطقه ی خودمختار تبت چین در آسیا قرار دارد.
اقیانوسها ۷۱ درصد سطح کره ی زمین را پوشاندهاند و برای گیاهان و جانوران مهم هستند. پنج اقیانوس بر روی زمین وجود دارد: اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند، اقیانوس منجمد جنوبی و اقیانوس منجمد شمالی. با این حال، این پنج اقیانوس به یکدیگر متصلاند. درازگودال ماریانا عمیقترین نقطه ی جهان است که تا ژرفای ۱۰٬۹۲۴ متر (۳۵٬۸۴۰ فوت) درون زمین ادامه مییابد و در اقیانوس آرام قرار دارد…
و شامل موضوعاتی چون :
- زمینچهره ها
- تغییرات بشر
- لایههای زمین
- ویژگیهای فیزیکی
- چرخش زمین
- ارتفاع از سطح دریا
- تفاوت جرم
- جزر و مد
- دما و فشار زمین
- جرم، حجم و چگالی زمین
- پدیدهها و بلایای طبیعی
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.