مقدمه
اعدام شديدترين مجازاتي است كه در قوانين جزايي پيش بيني شده است. و به طور معمول نسبت به مجرماني اعمال مي شود كه مهمترين جرايم را مرتكب شده و براي جامعه خطرناك و به يقين قابل اصلاح نخواهند بود اعدام مجازاتي است از درجه جنايي و در ماهيت رنج آور و رسوا كننده يا به اصطلاح «ترهيبي و ترزيلي » كه هدف از آن بويژه طرد ابدي مجرم از جامعه است و در نتيجه با پايان دادن به حيات جنايتكار جامعه را از خطر بالقوه بزهكار مصون مي سازد.
مجازات اعدام در طول تاريخ از جهات مختلف به موازات ساير مسائل حقوق كيفري بسيار متحول شده است، چنانكه اغلب در قوانين قديم ، جرايم بسياري مشمول اين مجازات مي گرديد و كيفيت اجراي آن بر حسب مورد ـ نوع وجرم و شرايط آن و گاه طبقه اجتماعي محكوم عليه ـ تفاوت داشت و شكنجه نيز يك ركن اصلي و لازم الاجرا قبل از اجراي آن بود؛ اما به تدريج قلمرو قانوني اعمال اين مجازات به جرايمي از قبيل قتلهاي عمدي و يا اقدام عليه امنيت كشور و بعضي جرايم بسيار مهم ديگر محدود شد و با حذف شكنجه محكوم عليه نحوه اجراي آن در انواع جرايم يكسان گرديد و حتي الامكان به شكل ساده و ملايم خاتمه دادن به حيات تبهكار در آمد.
اين سير تحول در نتيجه پيشرفتهاي فرهنگي وعلمي جوامع و با استعانت از كوششهاي دانشمندان و مولفان طي اعصار مختلف تحقق يافته است. بنابراين اعدام از جمله مسائلي است كه از ديرباز مورد بحث فلاسفه و دانشمندان و بخصوص كيفر شناسان بوده و در دنياي معاصر نيز به دليل احترام به حيات انسانها و فلسفه و تمايلات انسان دوستي ، دامنه بحث آن ابعاد گسترده تري يافته است.
ظهور جنبشهاي فلسفي و انتشار افكار نوين و آثار علمي قرن هجدهم را شايد بتوان آغاز مقابله عقايد بين دو جبهه موافق و مخالف مجازات اعدام دانست. هر چند برخي از فلاسفه و دانشمندان قرن هجدهم وجود كيفر اعدام را نفي نكردند اما ضمن انتقاد از اعمال مجازاتهاي خشن و شكنجه ها ، به محدوديت آن نظر داده اند. منتسكيو اين مجازات را براي جامعه لازم ، مي داند ، اما با شقاوت و بيرحمي نسبت به محكوم عليه و نيز اعمال آن در مورد بعضي از جرايم نه چندان با اهميت، ابراز تاسف نموده است.
با پيروزى انقلاب اسلامى در سال ۱۳۵۷ از جمله تحولات اساسى تغيير قوانين جزايى كشور بود، كه قبل از پيروزى انقلاب اسلامى اقتباسى از قوانين جزايى فرانسه و ديگر كشورهاى غربى بود و بدون در نظر گرفتن فرهنگ، مذهب و ارزشهاى اجتماعى ملت مسلمان ايران به عنوان قانون اين ملت بر آنان تحميل مىشد. اين قوانين كه از مكاتب مختلف حقوق جزاى غرب همانند مكتب كلاسيك، مكتب تحققى و اثباتى و مكتب دفاع اجتماعى نشأت مىگرفت، اهداف آن با قوانين جزايى اسلام مغاير بود؛ زيرا در مكاتب فوق هدف از مجازات اين است كه در مقابل خسارات و تهديداتى كه از ناحيه مجرم بر جامعه وارد مىشود، از جامعه دفاع شود، در حالىكه در مكتب جزايى اسلام، هدف والاترى مطرح است و آن اينكه با تحميل مجازات مناسب بر مجرم، علاوه بر سزادهى مجرم، بازدارندگى عمومى حاصل شود. بدين وسيله با دميدن روح تقوا و پرهيزگارى به جامعه، حيات سالمى در جامعه جريان يابد.
اين تعليل «ولذا» بدون مقدمه ذكر شده و صرفاً يك ادعا است كه مناسبترين مجازات براى مردم ايران مجازات اسلامى است لذا با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم جامعه ايرانى، مناسبترين مجازات براى مرتكبين جرايم، مجازات اسلامى است كه از منبع وحى سرچشمه مىگيرند، و از قداست خاصى در جامعه اسلامى برخوردارند؛ نه مجازاتهايى كه از استقرائات ناتمام و ناشى از فكر بشرى سرچشمه مىگيرند و هر از گاهى ناقص بودن آنها با پيدايش مكتبى كه مجازات جديدترى را مطرح مىكند، آشكار مىگردد.
انواع مجازات در حقوق جزاى اسلام به شرح زير است:
1 – قصاص، كه در صورت ارتكاب جرم عمدى نسبت به نفس يا اعضاى تن ديگرى بر مجرم تحميل مىگردد.
2 – ديات، كه در صورت ارتكاب جرايم فوق به صورت غيرعمدى، مجرم يا بستگانش مكلف به پرداخت آن هستند، گرچه در «مجازات» يا «مسئوليت مدنى بودن» آن بين حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد.
3 – مجازات حدّى، كه معين است و از طرف شارع كميت و كيفيت آن تعيين مىگردد و در صورت ارتكاب افعال مجرمانه خاصى بر مرتكب تحميل مىشود.
4 – تعزيرات، كه دامنه آن وسيع است و مقدار آن از ناحيه شارع مشخص نشده و انتخاب كيفيت و كميت آن بر عهده حاكم شرع است. وى با توجه به مقتضيات زمان و مكان و شخصيت مجرم و نوع جرم ارتكابى، آنرا معين كرده بر مجرم جارى مىسازد. مجازات بازدارنده و تعزيرات حكومتى نيز در همين قسمت جاى دارند. مجازات فوق انواع مختلفى دارد كه يكى از آنها، اعدام است.
این تحقیق دارای موارد زیر است :
- بيان مسئله
- پيشينه تحقيق
- فرضيه ها
- اهداف تحقيق
این فایل دارای فهرست می باشد.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.