قدرت تصميم گيري
_____________________________
اهميت قدرت تصميم گيري
انسان در مسير زندگي خود با انواع مسائل و مراحلي مواجه ميشود که ناگزير از تصميم گيري است. تصميم گيري نقش گستردهاي در زندگي آدمي دارد. از تصميم گيريهاي جزئي در امور کوچک گرفته، تا تصميم گيريهاي بسيار بزرگ و پراهميت. برخي از تصميم گيريها چنان به راحتي صورت ميگيرند که شايد ما چندان توجهي به آنها نميکنيم، اما در مقابل مسائلي نيز در زندگي وجود دارند که اقدام به تصميم گيري در مورد آنها شايد مدت زمان طولاني وقت لازم داشته باشد. در هر حال اهميت اين تصميم گيريها به لحاظ اهميتي که اکثر آنها در سرنوشت فرد دارند، بسيار زياد است و چه بسا تعلل در شناخت راههاي تصميم گيري بهتر ، عواقب جبران ناپذيري را براي فرد به بار آورد.
عوامل موثر در قدرت تصميم گيري
نوع مشکل
در مورد سهولت تصميم گيري ، نوع مشکل نقش اساسي دارد. مشکلات کوچکتر معمولا خيلي راحتتر حل ميشوند، چون تصميم گيري در مورد آنها راحتتر صورت ميگيرد. اما مشکلات پيچيدهتر به لحاظ نيازي که به اطلاعات تخصصيتر دارند و اغلب چند جنبه مختلف از زندگي فرد را شامل ميشوند، با روند کند تصميم گيري مواجه هستند. علاوه بر اين مشکلاتي نيز وجود دارند که زمان در تصميم گيري براي آنها بسيار اهميت دارد، بطوري که در يک مدت زمان کوتاه ، بايد تصميم گيري مهمي را انجام دهد. در مورد اين نوع موارد توجه به قدرت تصميم گيري و بالا بردن توان آن حائز اهميت است.
آشنائي فرد با موضوع مورد تصميم گيري
هرچه فرد اطلاعات و آگاهيهاي بيشتري در زمينه موضوع مورد تصميم گيري داشته باشد، قدرت تصميم گيري فرد بالاتر خواهد بود. آنچه که در اکثر موارد فرد را با شکست در تصميم گيري يا تصميم گيري اشتباه مواجه ميسازد، نداشتن اطلاعات و تخصص کافي ميباشد. به عنوان مثال مساله تصميم گيري در مورد انتخاب رشته تحصيلي نمونهاي از مواردي است که نياز به داشتن اطلاعات از شرائط رشتهها دارد. اگر فرد شناخت کاملي از زمينهاي که رشته تحصيلي مورد نظر به آن ميپردازد، نداشته باشد، به احتمال قوي انتخاب درستي که با زمينه علائق و استعدادهاي او همخواني داشته باشد، نخواهد داشت.
اعتماد به نفس و قدرت تصميم گيري
افرادي که داراي اعتماد به نفس بالايي هستند، از قدرت تصميم گيري بالاتري برخوردار هستند و در شرايط بحراني قادر به تصميم گيريهاي مناسب ميباشند. در حالي که افراد داراي اعتماد به نفس پائين ، اغلب در تصميم گيريهاي خود دچار مشکل هستند. آنها شايد براي امور خيلي جزئي ، زمان خيلي زيادي صرف کنند تا تصميم گيري لازم را انجام دهند و برخي از آنها حتي از شرائطي که آنها را ناگزير از تصميم گيري ميکند، فرار ميکنند. به همين علت است که اين افراد ريسک پذيري کمتري از خود نشان ميدهند.
افسردگي و قدرت تصميم گيري
در ميان تمام علائمي که افسردگي دارد، ناتواني در تصميم گيري از علائم اساسي است. فرد افسرده حتي براي مسائل جزئي روزمره ، فاقد قدرت تصميم گيري است. بيحوصلگي و خلق پائين او ، قدرت تصميم گيري او را تحتالشعاع قرار ميدهد و اين مساله زماني شدت پيدا ميکند که نااميدي در فرايند تصميم گيري او دخالت ميکند. فرد افسرده اميدواري کمتري به آينده دارد. بنابراين با بدبيني با مسائل برخورد ميکند و توجه بيش از حد به ابعاد منفي مسائل او را از تصميم گيري مناسب محروم ميسازد. او از هر کاري که نياز به صرف انرژي ، چه کم و چه زياد دارد، دوري ميکند. تصميم گيري فرايندي است که به انرژي فکري زيادي نيازمند است.
اضطراب و قدرت تصميم گيري
اضطراب بر روي بسياري از فرايندهاي ذهني انسان تاثير مخرب دارد. شايد معروفترين تاثير اضطراب ، روي حافظه باشد. زماني که دانش آموز احساس ميکند در پاسخ سوالي که آشنايي کاملي با آن دارد، حافظهاش از کار ميافتد، سرش خالي ميشود و احساس ميکند هيچ مطلبي به ذهنش نميرسد. همين اتفاق در فرايند تصميم گيري اتفاق ميافتد.
اولا اضطراب مانع از آن ميشود که فرد بتواند از اندوختههاي ذهني خود ، از تجارب و اطلاعات خود در فرايند تصميم گيري استفاده کند، چون هيچ مطلب و تجربهاي که براي او ياري کننده باشد، به ذهنش نميرسد و آنچه به ذهنش ميرسد، بسيار دست و پا شکسته و فاقد سودمندي لازم است. از سوي ديگر اضطراب نگراني فرد را از احتمال شکست افزايش ميدهد، قدرت ريسک پذيري او را کاهش ميدهد و اجازه نميدهد که فرد در کمال آرامش تمام جوانب را مورد بررسي قرار دهد. از اين رو فرد مضطرب يا خيلي عجولانه تصميم ميگيرد و يا به قدري تصميم گيري را طولاني ميکند تا فرصتهاي طلايي را از دست ميدهد.
آشنائي با روال منطقي تصميم گيري
تصميم گيري همچون حل يک مساله رياضي از فرمولها و مراحل منظمي تبعيت ميکند. آشنائي فرد با روند تصميم گيري منطقي احتمال موفقيت او را در تصميم گيري افزايش خواهد داد. فرد با آگاهي از اينکه روال تصميم گيري او درست است، با قدرت و اعتماد بيشتري عمل خواهد کرد و خواهد توانست تمام جوانب قضيه را مورد بررسي و کنکاش قرار دهد. روال منطقي تصميم گيري هرچند از فردي به فرد ديگر ميتواند متفاوت باشد، اما از يک اصول کلي تبعيت ميکند، که فرد را به نتيجه گيري و اتخاذ تصميم مناسب رهنمون ميشود.
راهبردهاي عملي براي افزايش قدرت تصميم گيري
- اعتماد به نفس داشته باشيد. براي اينکار پيروزيهاي قبلي خود و تواناييهاي خود را همواره مدنظر داشته باشيد.
- علائم و ناراحتيهاي خود را که در قدرت تصميم گيري شما دخالت ميکنند، بشناسيد و تلاش کنيد آنها را رفع کنيد.
- تغذيه مناسب داشته باشيد. تغذيه مناسب با افزايش قواي ذهني ، در تمام زمينههاي ذهني قدرت شما را بالا خواهد برد.
- معلومات خود را افزايش دهيد. افزايش معلومات هم در مسائلي که در حال حاضر بايد برايشان تصميم گيري کنيد، لازم است و هم در افزايش معلومات به صورت کلي و روزانه در موارد مختلف مدنظر است.
- در حين تصميم گيري ، تلاش کنيد موضوع را از جنبههاي مختلف بشناسيد و به ابعاد مختلف آن پي ببريد.
- از افراد آشنا به موضوع حتما کمک بگيريد.
- از يک نظم منطقي براي تصميم گيري استفاده کنيد. به عنوان نمونه ميتوانيد مشقهاي مختلف تصميمتان را بررسي کنيد، دلايل مخالفت و موافقت خود را بر هر مشق يادداشت کنيد. به اين ترتيب و با الويت بندي و امتياز دادن به زمينههايي که با آنها موافق هستيد، تصميمي را اتخاذ کنيد که کمترين شکست و بيشترين احتمال پيروزي را به همراه داشته باشد.
- همواره به ياد داشته باشيم که در اکثر انتخابهاي ما ، انتخاب کامل و بدون عيب و نقصي وجود ندارد و هر انتخاب ما متضمن از دست دادن امتيازاتي است که ديگر انتخابها ميتوانستند داشته باشند. به عبارتي تصميم گيري بر اساس بيشترين امتياز و کمترين احتمال شکست انجام ميشود.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.